Efterlevandeskydd – ett viktigt skyddsnät för de närmaste

10 september 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Efterlevandeskydd är ett ämne som kan kännas både känsligt och komplext, men att förstå dess betydelse är viktigt för att kunna erbjuda trygghet för familjemedlemmar vid en oväntad händelse. I den här artikeln går vi igenom vad efterlevandeskydd innebär, hur det fungerar och varför det kan vara en essentiell del av ens personliga ekonomiska planering. Vi tar en titt på de olika typerna av efterlevandeskydd som finns tillgängliga och ger praktiska råd till dig som funderar på att teckna eller förbättra ditt skydd.

Vad är efterlevandeskydd?

Efterlevandeskydd är en försäkringstyp eller en förmån som syftar till att ekonomiskt skydda de närstående i händelse av en persons död. Det kan innebära att de efterlevande får tillgång till pengar som kan hjälpa dem att hantera förlusten av inkomst samt att täcka upp för kostnader som begravningsarrangemang och framtida levnadskostnader. Många väljer att teckna efterlevandeskydd via sin livförsäkring, tjänstepension eller privat pensionsförsäkring. Det finns olika former av efterlevandeskydd där de mest förekommande är:

  • Livförsäkringar: Ger utbetalt ett engångsbelopp till de närstående vid försäkringstagarens bortgång.
  • Tjänstepension med efterlevandeskydd: Ett skydd som är kopplat till pensionen och som betalar ut pension till de efterlevande.
  • Barnpension och efterlevandepension från Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan: Statliga förmåner som utgår till den avlidnes barn eller make/maka/sambo.

Det är av största vikt att se över och anpassa sitt efterlevandeskydd utifrån sin individuella situation och sin familjs behov.

efterlevandeskydd

Vikten av efterlevandeskydd

Efterlevandeskydd erbjuder mer än bara ekonomisk trygghet; det erbjuder en form av känslomässig trygghet i vetskapen om att ens nära och kära kommer att ha ett grundläggande ekonomiskt stöd vid ens egen bortgång. Det är speciellt viktigt för familjehuvuden eller ensamstående föräldrar som har det yttersta ansvaret för familjens ekonomi. Utan efterlevandeskydd kan den ekonomiska påfrestningen på en familj efter en närståendes bortgång vara avsevärd. Familjen kan behöva hantera inte bara sorgen, utan också praktiska och ekonomiska realiteter som inkomstförlust, lån och andra löpande kostnader. Att ha ett efterlevandeskydd på plats ser till att de efterlevande kan fokusera på att bearbeta sin sorg utan att behöva oroa sig för omedelbara ekonomiska problem. Det hjälper också till att säkra barnens uppfostran och utbildning samt bibehålla familjens levnadsstandard.

Att välja rätt efterlevandeskydd

När du överväger ett efterlevandeskydd bör du ta hänsyn till flera faktorer. Först och främst, bedöm ditt nuvarande ekonomiska läge och dina familjemedlemmars framtida behov. Tänk på frågor som:

  • Hur stora är familjens månatliga utgifter?
  • Har du lån som behöver betalas av
  • Vilken inkomstförlust skulle familjen stå inför om du gick bort?
  • Vilken typ av levnadsstandard vill du att din familj ska bibehålla?

En annan viktig faktor är att gå igenom och förstå villkoren för de olika efterlevandeskydden som erbjuds. Det kan vara klokt att tala med en finansiell rådgivare för att få hjälp att navigera bland de olika alternativen och för att hitta ett skydd som passar just din familjs unika situation och behov. Kom också ihåg att regelbundet uppdatera ditt efterlevandeskydd. Livsförändringar som giftermål, barnafödande eller skilsmässa kan påverka vilket skydd som är bäst för dig.

Fler nyheter